söndag 15 mars 2015

Brasiliens japanska minoritet

Den värld vi lever i är i sanning en global värld, där människan lättare än någonsin tidigare lyckas finna svar på sina frågor, resurser till sina företag och möjligheter lättare än någonsin tidigare. Denna globalisering är ingenting nytt, utan snarast något som världen länge har utvecklats i riktning mot. Detta har även lett till förbättrade eller försämrade relationer mellan världens olika nationalstater. Vissa stater har ibland funnit en symbios med varandra, där deras oerhört olika historia har kommit att samspela på ett sådant sätt att de kan utnyttja varandras läge till en situation gångbar för bägge. Idag kommer jag att beskriva en sådan symbios mellan Brasilien och Japan. När jag först blev tillfrågad att skriva om den betydande japanska minoriteten i Brasilien blev jag först förvånad, eftersom jag inte visste att en sådan fanns. Efter en del efterforskningar verkar det dock som en av de mest naturliga sakerna i världen. Att jag inte kände till det innan har nog snarare att göra med den eurocentrism som omedvetet formar mig som europeisk historiker.

Som man kunde läsa i ett av mina tidigare inlägg om Brasilien var de den sista amerikanska nationalstaten att avskaffa slaveriet år 1888. Precis som i många andra gamla slavkolonier blev inte allting frid och fröjd med detta. Ägarna av kaffeplantagerna (den då största brasilianska exportvaran) ville inte anställa sina gamla slavar som lönearbetare. Skälen till detta kan debatteras och nyanseras, men en underliggande rasism och motvilja mot den politiska förändringen kan vi inte bortse ifrån. Istället började de brasilianska plantageägarna att se utanför landets gränser för att få tag på arbetskraft. Man frågade både italienska och tyska utblottade jordbrukare ifall de kunde tänka sig att emigrera till Brasilien för arbetstillfällen på plantagerna. Dock var de villkor som erbjöds inte något som de europeiska jordbrukarna fastnade för. Det är nu man finner sin symbios med Japan och relationen de två nationalstaterna emellan tar sin början.

Japan hade allt sedan Matthew Perry (inte han ifrån Friends) år 1854 öppnat landet för handel med utlandet genomgått snabba förändringar. Japan förändrades i grunden på politisk, teknologisk, vetenskaplig, militär och många andra nivåer. Detta sammanträffade med en japansk befolkningsökning under det sena 1800- och tidiga 1900-talet. Något som delvis brukar anges som bakomliggande skäl till japanernas expansionistiska militära politik under det tidiga 1900-talet och kriget mot Ryssland 1905. En följd av denna befolkningsökning och i grunden förändrade samhälle blev delvis en snedfördelning av landets resurser, av vilka det inte fanns tillräckligt till att börja med. Mycket av det man odlade skickades även till utlandet nu. Många japaner svälte.

När man då ifrån brasilianskt håll kontaktar asiatiska stater för arbetskraft och fastnar för Japan i början av 1900-talet tar det inte lång tid för de första japanska arbetarna att prova lyckan på andra sidan Stilla Havet. 1908 ankommer fartyget Kasato Maru med 781 japanska migranter till Santos. Migranterna slår sig ned i Brasilien och får arbete på kaffeplantagerna, samt nog med mat för att mätta sina familjer, något som hade varit svårt för dem på de japanska öarna. Om detta skriver de hem till Japan och berättar, något som får fler och fler japanska migranter att söka sig till Brasilien för arbetstillfällen och möjligheten om ett bättre liv. De japanska bönderna kom till Brasilien i snabbare och stridare strömmar och 1925 hade 188 000 japanska bönder emigrerat till Brasilien.
Den andra generationen japaner i Brasilien kom att leva annorlunda från sina föräldrar. Viljan att stanna i jordbruket på kaffeplantagerna minskade och många av den andra generationens japanska invandrare flyttade in till städerna, exempelvis São Paulo, för att starta upp egna näringsverksamheter. De japanska invandrarna tog nu del i fler områden av det brasilianska samhället och var en minoritet av betydande storlek. Dock skulle lite problem i form av storpolitik komma att stå för dörren.
Ett vykort med bild på skeppet Kasato Maru som tog över de första 781 japanska immigranterna till Brasilien år 1908.

Under andra världskriget var Brasilien allierat med västmakterna medan Japan tillsammans med Tyskland, Italien och Bulgarien var en av de så kallade Axelmakterna. Den japanska minoriteten som levde i Brasilien blev nu misstänkliggjord och förföljd. Inte så långt som i exempelvis USA, där landets japanska minoritet sattes i fångläger under kriget. I Brasilien förföljdes japanerna framför allt av landets polisstyrka, något som ledde till att de japanska invandrarna flyttade runt mycket. Många hamnade slutligen i stadsdelen Liberdade i Sãu Paulo, där de slog sig ned och bildade en japansk fristad.
En japansk butik i São Paulo år 1940.

Efter kriget har klimatet mellan Japan och Brasilien återigen blivit ett gynnsamt sådant. Många brasilianska japaner valde under mitten av 1900-talet att flytta till Japan för att ta del av, och få arbete i, den kraftigt expanderande japanska industrin. Närmare 400 000 japaner valde att flytta ”tillbaka” till Japan. De flesta kom att få arbete inom bil- eller elektronikindustrin i Nagoya. Dock stannade en betydande del av den japanska minoriteten i Brasilien kvar. På senare år har återigen många japaner kommit att flytta till Brasilien för möjligheten till arbete. På sätt och vis kan man säga att historien upprepar sig.

Den japanska invandringen i Brasilien brukar ofta lyftas fram som väldigt lyckad, trots motsättningarna under andra världskriget. Enligt IBGE, det brasilianska institutet för geografi och statistik, bor det idag mellan 1,5 och 2 miljoner invånare i Brasilien, vars befolkning mäter lite över 200 miljoner invånare. I ett land som under både 1800- och 1900-talet upplevt stora motsättningar grundade i rasism och oliktänkande har den japanska minoriteten i landet varit relativt förskonad om man jämför med exempelvis den större mörkhyade minoriteten i landet. Många ättlingar till de japanska invandrarna återfinns idag på höga positioner inom det brasilianska samhället och den brasilianska företagshierarkin.
Även om fotot ovan ser ut att vara taget i en japansk stad är det tagit i stadsdelen Liberdade i São Paulo, en av de orter i Brasilien som har starkast koncentration av den japanska minoriteten i landet.

Rekommenderad läsning

Detta ämne var väldigt nytt för mig och krävde därmed en del efterforskning. Ett av de användbara arbeten jag fann var en uppsats ifrån UCSD publicerad år 2000. Den lyfter fram vad den kallar fördelarna med att vara i etnisk minoritet med japanerna i Brasilien som exempel. Följ denna länk för att läsa arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar